Kraanbestuurder Drijvende Overslagkraan 1 en 2
In deze opleiding wordt aandacht besteed aan basisvaardigheden en kennis om veilig te kunnen werken. Verder in de opleiding wordt ingegaan op het efficiënt bedienen van de kraan en het onderhoud ervan. De opleiding bestaat uit twee modules die zijn opgebouwd uit theorie en praktijk. Het theoriegedeelte vindt plaats op vier verspreide lesdagen en bevat ook huiswerkopdrachten.
Nadat je geslaagd bent voor het theorie-examen start de praktijkopleiding die bestaat uit 200 uur draaien met een drijfkraan. Daarbij wordt een logboekregistratie bijgehouden en worden praktijkopdrachten uitgevoerd. De praktijkopleiding vindt plaats in het bedrijf onder leiding van een mentor. De duur van de praktijkperiode hangt af van de werkzaamheden die de je krijgt en de vorderingen die je maakt.
Het theoriegedeelte en het praktijkgedeelte worden afgesloten met een eindtoets. Nadat je beide toetsen van een module met goed gevolg hebt afgelegd ontvang je een deelcertificaat. Wanneer je voor beide modules het deelcertificaat hebt behaald, krijg je het diploma ‘Kraanbestuurder Drijvende Overslagkraan’, uitgegeven door SODB.
Module 1 (KDO 1)
Geleerd wordt het eenvoudige dagelijkse en periodieke onderhoud van de drijfkraan. Ook het zelfstandig uitvoeren van reparatiewerkzaamheden en het veilig bedienen van de kraan in de meest voorkomende werksituaties komen aan bod.
Module 2
In deze module wordt verder ingegaan op het efficiënt bedienen van de kraan en het onderhoud ervan. De volgende onderwerpen komen aan bod: • het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan de dieselgeneratoren; • het controleren en afstemmen van remmen; • het efficiënt bedienen van de kraan bij uiteenlopende soorten lading of schepen; • de samenwerking met tremmers; • de te treffen voorbereidingen om met de kraanponton buitengaats op zee te werken.