Workshop voeding
Voeding, gezondheid en energielevel
Voeding is van grote invloed op de gezondheid. We weten dat gezond eten het risico verlaagt op het krijgen van onder andere overgewicht, maag- en darmproblemen en chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs een aantal vormen van kanker. Een gezonde voeding draagt bij aan het op peil houden en verbeteren van de gezondheid. Daarnaast is voeding een belangrijke pijler als het gaat over energielevel. Er wordt immers veel gevraagd van medewerkers mede door onregelmatige diensten. Door een goed en evenwichtig voedingspatroon kan een positief evenwicht bereikt worden in energielevel.
Voeding en onregelmatige diensten
In Nederland werken circa 1,1 miljoen mensen regelmatig in de nacht. Onregelmatige werktijden vormen een mismatch ten opzichte van het natuurlijke ritme van slapen, eten en (sociaal) actief zijn. Dit brengt verhoogde gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee. Medewerkers in nacht- en continudienst hebben op termijn een verhoogde kans op slaapstoornissen, overgewicht en onder andere diabetes. Goede, verantwoorde voeding is één van de praktische interventies die het mogelijk maakt de negatieve effecten van onregelmatig werk te managen.
Aandacht voor voeding
Bewustwording is voor medewerkers de eerste stap in de juiste richting van voeding in relatie tot gezondheid en energielevel. Bewustwording is immers het begin om te komen tot daadwerkelijk gedragsverandering t.a.v. voeding.
Aansluiten bij de doelgroep is een voorwaarde om de medewerker te kunnen bereiken. Op maat gemaakte voedingsprogramma’s worden ingezet om te komen tot gedragsverandering en zelfmanagement ten aanzien van voeding en leefstijl.